Jedzenie Polaków, czyli zakupy w restauracji

Jedzenie Polaków, czyli zakupy w restauracji

Niektórych zaskakują niepodważalne fakty że rodacy zostawiają dość dużo pieniędzy w przeciętnych restauracjach, tym bardziej że Polacy – jak wynika z badań są dość wybrednymi klientami takowych przybytków. A może „pies jest pogrzebany” jednak zgoła gdzie indziej, może po prostu jesteśmy coraz to bogatsi, a raczej jadamy w restauracjach znacznie drożej? Główny Urząd Statystyczny pokusił się o zbadanie tego zagadnienia – wyszło mu że w zeszłym roku Polacy wydali minimum dwadzieścia dwa złote i dziewięćdziesiąt trzy grosze na zakupy w restauracji, tymczasem dekadę temu było to ledwie osiem złotych i czterdzieści jeden groszy! Statystyki GUS–u mówią także, że najlepiej zarabiają na restauratorstwie w Polsce przeciętne restauracje – głównie te o niskich cenach, względnie średniacy.

Zdecydowanie kiepsko radzą sobie knajpy z górnej półki cenowej, złośliwi jednak twierdzą uparcie że niezupełnie przyczyna jest lepsza jakość potraw i usług u przeciętnych restauracyjek i knajpek. Sami restauratorzy sugerują nawet że popularność tanich knajpek jest za sprawą niskich nadal niskich cen, pomimo że odnotowaliśmy w Polsce dość pokaźny zwiększenie cen żywności, podatków i środków produkcji także. Prawdą jest że na zakupy jedzenia w restauracjach u statystycznego Polaka, to zaledwie nieco powyżej dwa procent ich portfeli, z kolei w krajach zachodnich zakupy jedzenia w restauracjach to blisko dziesięć procent portfela statystycznego mieszkańca krajów uprzemysłowionych. Paradoksalnie dane takie mogą napawać optymizmem nawet samą branżę gastronomiczną, albowiem ta diametralna różnica pokazuje jeszcze możliwości jakie można za czas jakiś osiągnąć, gdyż zdaniem optymistów z całą pewnością jest to możliwe.

Rodacy coraz to więcej z roku na rok zarabiają i coraz to chętniej chodzą na obiad do knajpek i restauracji, przeszkodą tego hurra optymizmu mógłby stać się zbyt długo utrzymujący się kryzys w Europejskiej strefie gospodarczej. Nie ma bowiem gwarancji że to nie przełoży się na dochody firm, a w efekcie pracowników i ostatecznie na tendencję jadania poza domem. Krajobrazy w tej mierze nie są tak różane już o ile ufać agencjom ratingu – te zaś zupełnie skompromitowane nic sobie nie robią z faktów ewidentnego szkodzenia bardziej, aniżeli pomagania Europejskiej gospodarcze – Polsce także.

Podobne artykuły

Skąd wziąć informacje na temat gospodarstw agroturystycznych?
Jeśli nie posiadamy rodziny lub znajomych, którzy w ten sposób lubią spędzać wczasy i maja już fajne i sprawdzone miejsca, w których ich nikt nie nabrał i z których są zadowoleni. W takim razie należy szukać informacjo o g...
Zalety i wady stołów drewnianych
Jeszcze do niedawna trudno było sobie wyobrazić naszego salonu, bez stołu wykonanego z drewna. Obecnie zaczyna się to zmieniać i w naszych domach pojawiają się też stoły wykonane z innych materiałów, jednakże w dalszym ciągu to właśnie stoły d...
Zwierzęta domowe
Zwierzęta domowe najczęściej hodowane są w celach towarzyskich oraz dla zabawy. Najczęściej spotykanymi zwierzętami domowymi są psy – świetni towarzysze zabaw i wierni przyjaciele. To również zwierzęta użytkowe, na przykład świetnie służ...
Różne typy ogrodów
Wszyscy miłośnicy ogrodów maja duży wybór stylów i kompozycji, które mogą utworzyć na swoich terenach. Przede wszystkim zakładając teren zielony trzeba scharakteryzować cel jego powstania. Właściciel musi zdecydować czy ch...
Agroturystyka w Polsce
Agroturystyka ze względu na atrakcyjność jest coraz popularniejszą forma wypoczynku. Agroturystyka jest również coraz ważniejszym źródłem dochodów, jakie obszary wiejskie mogą pozyskać. Ta forma wypoczynku rozkwitła w Polsce kilk...