Malediwskie rewolucje kuchenne i na co uważać posiłkując się w Malediwach

Malediwskie rewolucje kuchenne i na co uważać posiłkując się w Malediwach

Większość restauracji na Malediwach specjalizuje się w jednej z czterech rodzajów dostępnych tam kuchni. W hotelowych restauracjach spotkać można najczęściej kuchnię międzynarodową oraz typowe dania dostępne w hotelach na całym świecie. Można znaleźć restauracje z kuchnią europejską, azjatycką i z daniami serwowanymi na Malediwach.Miejscowa kuchnia jest dość bogata. Podstawa to ryby, głównie tuńczyk. Co ciekawe często jako przyprawa służą wiórki kokosowe a także cebula, surowe chili, sól i sok z cytryny.

Najbardziej popularną potrawą na Malediwach jest garudhiya, czyli klarowna zupa, zawierająca kawałki tuńczyka wraz z całą głową tej ryby. Wypatroszona ryba krojona jest na kawałki, myta, a następnie gotuje się z niej bulion. Do przyprawienia używa się niekiedy cebuli, chili i curry. Podczas wygotowania prawie całej wody pozostaje gęsta maź z rybą, która jest z kolei inną malediwską potrawą o nazwie rihaakuru. Wiele potraw opiera się na rybach, a przysmakiem są suszone, które następnie gotuje się lub smaży. Pomimo, że ryby są głównym źródłem białka ryż stanowi główne źródło węglowodanów. Na niektórych wyspach popularny jest także chleb oraz słodkie ziemniaki.

Przygotowując malediwskie potrawy należy pamiętać o przyprawach, gdyż są one niezbędne do uzyskania odpowiedniego smaku jak i do barwienia potraw. Na Malediwach obchodzi się wiele świąt religijnych i narodowych, które wiążą się z tradycjami kulinarnymi. Specjalne potrawy przyrządzane są na Nowy Rok, Święto Ofiar, Urodziny Proroka i Święto Niepodległości. Wybierając się na Malediwy wziąć pod uwagę kilka praktycznych wskazówek. Nie wolno jeść surowego lub też niedogotowanego mięsa oraz ryb, ponieważ niektóre gatunki ryb mogą zawierać substancje trujące, biotoksyny aktywne nawet po ugotowaniu. Najważniejszym przykładem może być barakuda, której nie powinno się jeść pod żadną postacią.

Jedną z częściej spotykanych i bardzo uciążliwych dolegliwości może być dla Europejczyka biegunka podróżna. Dlatego też pomimo zachowania ostrożności z wodą i jedzeniem, warto zabrać ze sobą leki. Zazwyczaj na terenie ośrodków woda jest zdatna do picia, jeśli jest niewiadomego pochodzenia to powinna zostać przegotowana, bez względu na to czy ma nam posłużyć do picia, mycia zębów czy choćby przygotowania lodu do napojów. Jedzenie w hotelach i kurortach jest zwykle zdrowe, chociaż w zwyczajnych restauracjach turysta powinien być bardziej ostrożny i zwracać uwagę na jedzenie. Należy pamiętać o tym, żeby unikać picia niepasteryzowanego mleka oraz produktów, które mogły być wykonane z niepasteryzowanego mleka, np. miejscowych lodów.

Podobne artykuły

Pozycjonowanie - koszty miesięczne
Każdego dnia miliony użytkowników na całym świecie wyszukuje w Internecie treści dotyczących artykułów czy też usług. Tym samym też pozycjonowanie stanowi doskonałą odmianę reklamy, która umożliwia dotrzeć do zainteresowanych nab...
Jeździectwo
Jeździectwo – sport mało popularny, ale na swój sposób wyjątkowy. Tutaj w głównej mierze niewiele zależy od nas, a już nic od warunków pogodowych. Tutaj do powiedzenia ma najwięcej koń. Tak koń, gdyż jeździectwo to s...
Idealny makijaż
Wśród nowych trendów najważniejszy jest delikatny makijaż pozwalający ukryć wszelkie niedoskonałości cery, w sposób taki aby pozostał niewidoczny. Idealna cera bez wyprysków i przebarwień jest w tym sezonie naprawdę trendy...
Romans na każdą okazję
Miłość to piękne uczucie, które zna chyba każdy z nas. Oczywiście dla wielu z nas znane jest zjawisko miłości bez wzajemności. To niestety niemiłe uczucie zwłaszcza w momencie, kiedy traktujemy określoną sytuację bardzo poważnie. Ludzie znają ...
Zegarki firmy Certina
Zegarek wskazuje czas, ale to nie jedyna jego funkcja. Zegarek to w szczególności dodatek, jaki akcentuje prestiż noszącego go mężczyzny. Dobra marka nie wystarczy, ponieważ wzór wypada dobrać do stroju oraz okazji. Poniektórzy t...