Malediwskie rewolucje kuchenne i na co uważać posiłkując się w Malediwach

Malediwskie rewolucje kuchenne i na co uważać posiłkując się w Malediwach

Większość restauracji na Malediwach specjalizuje się w jednej z czterech rodzajów dostępnych tam kuchni. W hotelowych restauracjach spotkać można najczęściej kuchnię międzynarodową oraz typowe dania dostępne w hotelach na całym świecie. Można znaleźć restauracje z kuchnią europejską, azjatycką i z daniami serwowanymi na Malediwach.Miejscowa kuchnia jest dość bogata. Podstawa to ryby, głównie tuńczyk. Co ciekawe często jako przyprawa służą wiórki kokosowe a także cebula, surowe chili, sól i sok z cytryny.

Najbardziej popularną potrawą na Malediwach jest garudhiya, czyli klarowna zupa, zawierająca kawałki tuńczyka wraz z całą głową tej ryby. Wypatroszona ryba krojona jest na kawałki, myta, a następnie gotuje się z niej bulion. Do przyprawienia używa się niekiedy cebuli, chili i curry. Podczas wygotowania prawie całej wody pozostaje gęsta maź z rybą, która jest z kolei inną malediwską potrawą o nazwie rihaakuru. Wiele potraw opiera się na rybach, a przysmakiem są suszone, które następnie gotuje się lub smaży. Pomimo, że ryby są głównym źródłem białka ryż stanowi główne źródło węglowodanów. Na niektórych wyspach popularny jest także chleb oraz słodkie ziemniaki.

Przygotowując malediwskie potrawy należy pamiętać o przyprawach, gdyż są one niezbędne do uzyskania odpowiedniego smaku jak i do barwienia potraw. Na Malediwach obchodzi się wiele świąt religijnych i narodowych, które wiążą się z tradycjami kulinarnymi. Specjalne potrawy przyrządzane są na Nowy Rok, Święto Ofiar, Urodziny Proroka i Święto Niepodległości. Wybierając się na Malediwy wziąć pod uwagę kilka praktycznych wskazówek. Nie wolno jeść surowego lub też niedogotowanego mięsa oraz ryb, ponieważ niektóre gatunki ryb mogą zawierać substancje trujące, biotoksyny aktywne nawet po ugotowaniu. Najważniejszym przykładem może być barakuda, której nie powinno się jeść pod żadną postacią.

Jedną z częściej spotykanych i bardzo uciążliwych dolegliwości może być dla Europejczyka biegunka podróżna. Dlatego też pomimo zachowania ostrożności z wodą i jedzeniem, warto zabrać ze sobą leki. Zazwyczaj na terenie ośrodków woda jest zdatna do picia, jeśli jest niewiadomego pochodzenia to powinna zostać przegotowana, bez względu na to czy ma nam posłużyć do picia, mycia zębów czy choćby przygotowania lodu do napojów. Jedzenie w hotelach i kurortach jest zwykle zdrowe, chociaż w zwyczajnych restauracjach turysta powinien być bardziej ostrożny i zwracać uwagę na jedzenie. Należy pamiętać o tym, żeby unikać picia niepasteryzowanego mleka oraz produktów, które mogły być wykonane z niepasteryzowanego mleka, np. miejscowych lodów.

Podobne artykuły

Wpływ banerów reklamowych na promocję
Banery reklamowe są obecnie spotykane przez każdego praktycznie wszędzie. Są one świetną formą reklamowania wieli produktów i usług. Ich wydruk nie jest zbyt kosztowny a dodatkowo dzięki swoim bardzo dużym rozmiarom są bardzo dobrze widoczne d...
Praca dla architekta
Architektura to wyjątkowa dziedzina, w której pracują tylko ci ludzie, którzy mają niezwykły talent. Każdy architekt ma sporo pracy niezależnie od tego, w jakiej branży pracuje. Aby zajmować się tworzeniem projektów domów ...
Wypożyczalnia samochodów Gdańsk
Coraz częściej wybierając się na przykład w delegację czy podróż służbową albo podróżując wiele po kraju, rezygnuje się z przemieszczania się  własnym środkiem lokomocji. Wiele osób wybiera na przykład podróż pociągie...
Opony w krajach europejskich
Jak powszechnie wiadomo wiele użytkowników posiadających samochody bardzo często decydują się na kupno czegoś takiego jak, idealne opony do samochodów. Zazwyczaj letnie. Otóż w większości krajów pogoda panuje wręcz idealna...
Ubezpieczenia dla  całych rodzin
Temat ubezpieczeń przewija się w naszych mediach bardzo często. Jest grono ludzi, którzy opowiadają się właśnie za wykupywaniem tego rodzaju usług, jednak spotykamy się również z negatywnym podejściem ludzi do tego tematu. Jeżeli należy...