Partnerzy

Malediwskie rewolucje kuchenne i na co uważać posiłkując się w Malediwach

Malediwskie rewolucje kuchenne i na co uważać posiłkując się w Malediwach

Większość restauracji na Malediwach specjalizuje się w jednej z czterech rodzajów dostępnych tam kuchni. W hotelowych restauracjach spotkać można najczęściej kuchnię międzynarodową oraz typowe dania dostępne w hotelach na całym świecie. Można znaleźć restauracje z kuchnią europejską, azjatycką i z daniami serwowanymi na Malediwach.Miejscowa kuchnia jest dość bogata. Podstawa to ryby, głównie tuńczyk. Co ciekawe często jako przyprawa służą wiórki kokosowe a także cebula, surowe chili, sól i sok z cytryny.

Najbardziej popularną potrawą na Malediwach jest garudhiya, czyli klarowna zupa, zawierająca kawałki tuńczyka wraz z całą głową tej ryby. Wypatroszona ryba krojona jest na kawałki, myta, a następnie gotuje się z niej bulion. Do przyprawienia używa się niekiedy cebuli, chili i curry. Podczas wygotowania prawie całej wody pozostaje gęsta maź z rybą, która jest z kolei inną malediwską potrawą o nazwie rihaakuru. Wiele potraw opiera się na rybach, a przysmakiem są suszone, które następnie gotuje się lub smaży. Pomimo, że ryby są głównym źródłem białka ryż stanowi główne źródło węglowodanów. Na niektórych wyspach popularny jest także chleb oraz słodkie ziemniaki.

Przygotowując malediwskie potrawy należy pamiętać o przyprawach, gdyż są one niezbędne do uzyskania odpowiedniego smaku jak i do barwienia potraw. Na Malediwach obchodzi się wiele świąt religijnych i narodowych, które wiążą się z tradycjami kulinarnymi. Specjalne potrawy przyrządzane są na Nowy Rok, Święto Ofiar, Urodziny Proroka i Święto Niepodległości. Wybierając się na Malediwy wziąć pod uwagę kilka praktycznych wskazówek. Nie wolno jeść surowego lub też niedogotowanego mięsa oraz ryb, ponieważ niektóre gatunki ryb mogą zawierać substancje trujące, biotoksyny aktywne nawet po ugotowaniu. Najważniejszym przykładem może być barakuda, której nie powinno się jeść pod żadną postacią.

Jedną z częściej spotykanych i bardzo uciążliwych dolegliwości może być dla Europejczyka biegunka podróżna. Dlatego też pomimo zachowania ostrożności z wodą i jedzeniem, warto zabrać ze sobą leki. Zazwyczaj na terenie ośrodków woda jest zdatna do picia, jeśli jest niewiadomego pochodzenia to powinna zostać przegotowana, bez względu na to czy ma nam posłużyć do picia, mycia zębów czy choćby przygotowania lodu do napojów. Jedzenie w hotelach i kurortach jest zwykle zdrowe, chociaż w zwyczajnych restauracjach turysta powinien być bardziej ostrożny i zwracać uwagę na jedzenie. Należy pamiętać o tym, żeby unikać picia niepasteryzowanego mleka oraz produktów, które mogły być wykonane z niepasteryzowanego mleka, np. miejscowych lodów.

Podobne artykuły

Agroturystyka w Polsce
Agroturystyka ze względu na atrakcyjność jest coraz popularniejszą forma wypoczynku. Agroturystyka jest również coraz ważniejszym źródłem dochodów, jakie obszary wiejskie mogą pozyskać. Ta forma wypoczynku rozkwitła w Polsce kilk...
Ubezpiecz się na życie
Ubezpiecz się na życie to hasło naszej najnowszej kampanii reklamowej, która ma na celu zachęcenie wielu ludzi do tego by nabyć ubezpieczenie, które zapewniło by im bądź im rodzina bezpieczna przyszłość. Nie każdy bowiem jest świadomy t...
Samochodowe odświeżacze powietrza
Jednym z najważniejszych czynników, które decydują o tym, że samochód nie jest przesiąknięty wonią obcych zapachów jest zastosowany w nim samochodowy odświeżacz powietrza. Podobnie jak w warunkach domowych ma on za zadanie...
Zabawki dla dzieci i nie tylko
Na pewno nieraz widzieliśmy na półkach wielu sklepów jakieś zabawki. Od razu wówczas zaczynamy myśleć o dzieciach. Zwykle zabawki kojarzą nam się z dziećmi i dzieciństwem. Jednak powinniśmy wiedzieć, że nie do końca. Nie każda za...
Praca dla architekta
Architektura to wyjątkowa dziedzina, w której pracują tylko ci ludzie, którzy mają niezwykły talent. Każdy architekt ma sporo pracy niezależnie od tego, w jakiej branży pracuje. Aby zajmować się tworzeniem projektów domów ...