Malediwskie rewolucje kuchenne i na co uważać posiłkując się w Malediwach

Malediwskie rewolucje kuchenne i na co uważać posiłkując się w Malediwach

Większość restauracji na Malediwach specjalizuje się w jednej z czterech rodzajów dostępnych tam kuchni. W hotelowych restauracjach spotkać można najczęściej kuchnię międzynarodową oraz typowe dania dostępne w hotelach na całym świecie. Można znaleźć restauracje z kuchnią europejską, azjatycką i z daniami serwowanymi na Malediwach.Miejscowa kuchnia jest dość bogata. Podstawa to ryby, głównie tuńczyk. Co ciekawe często jako przyprawa służą wiórki kokosowe a także cebula, surowe chili, sól i sok z cytryny.

Najbardziej popularną potrawą na Malediwach jest garudhiya, czyli klarowna zupa, zawierająca kawałki tuńczyka wraz z całą głową tej ryby. Wypatroszona ryba krojona jest na kawałki, myta, a następnie gotuje się z niej bulion. Do przyprawienia używa się niekiedy cebuli, chili i curry. Podczas wygotowania prawie całej wody pozostaje gęsta maź z rybą, która jest z kolei inną malediwską potrawą o nazwie rihaakuru. Wiele potraw opiera się na rybach, a przysmakiem są suszone, które następnie gotuje się lub smaży. Pomimo, że ryby są głównym źródłem białka ryż stanowi główne źródło węglowodanów. Na niektórych wyspach popularny jest także chleb oraz słodkie ziemniaki.

Przygotowując malediwskie potrawy należy pamiętać o przyprawach, gdyż są one niezbędne do uzyskania odpowiedniego smaku jak i do barwienia potraw. Na Malediwach obchodzi się wiele świąt religijnych i narodowych, które wiążą się z tradycjami kulinarnymi. Specjalne potrawy przyrządzane są na Nowy Rok, Święto Ofiar, Urodziny Proroka i Święto Niepodległości. Wybierając się na Malediwy wziąć pod uwagę kilka praktycznych wskazówek. Nie wolno jeść surowego lub też niedogotowanego mięsa oraz ryb, ponieważ niektóre gatunki ryb mogą zawierać substancje trujące, biotoksyny aktywne nawet po ugotowaniu. Najważniejszym przykładem może być barakuda, której nie powinno się jeść pod żadną postacią.

Jedną z częściej spotykanych i bardzo uciążliwych dolegliwości może być dla Europejczyka biegunka podróżna. Dlatego też pomimo zachowania ostrożności z wodą i jedzeniem, warto zabrać ze sobą leki. Zazwyczaj na terenie ośrodków woda jest zdatna do picia, jeśli jest niewiadomego pochodzenia to powinna zostać przegotowana, bez względu na to czy ma nam posłużyć do picia, mycia zębów czy choćby przygotowania lodu do napojów. Jedzenie w hotelach i kurortach jest zwykle zdrowe, chociaż w zwyczajnych restauracjach turysta powinien być bardziej ostrożny i zwracać uwagę na jedzenie. Należy pamiętać o tym, żeby unikać picia niepasteryzowanego mleka oraz produktów, które mogły być wykonane z niepasteryzowanego mleka, np. miejscowych lodów.

Podobne artykuły

Samochodowe odświeżacze powietrza
Jednym z najważniejszych czynników, które decydują o tym, że samochód nie jest przesiąknięty wonią obcych zapachów jest zastosowany w nim samochodowy odświeżacz powietrza. Podobnie jak w warunkach domowych ma on za zadanie...
Antybiotyki
Antybiotyki jest to grupa leków wprowadzona do światowej medycyny w pierwszej połowie XX w. Pierwszym antybiotykiem była penicylina, odkryta w 1928 r. przez Aleksandra Flaminga. Jednakże na szeroką skalę antybiotyki zaczęto stosować dopie...
Niebezpieczne zabawki dla dzieci
Często widzimy w sklepach mnóstwo różnych zabawek. Niektóre z nich są marnej jakości, wykonane w Chinach. Wiele z nich składa się z kilku elementów, które w krótkim czasie ulegają uszkodzeniu. Drobne elementy...
Ciekawe rozwiązanie na lato - szyberdach
Niestety jak każdy z nas wie, lato potrafi być bardzo dokuczliwe, a już tym bardziej, kiedy posiadamy samochód bez klimatyzacji. Jak więc ułatwić sobie życie? Atrakcyjnym rozwiązaniem jest montaż szyberdachu! Dzięki niemu możemy zapewnić sobie...
Moda dla mężczyzn i kobiet
Różnice w ubiorze występują pomiędzy kobietami i mężczyznami nie trudno zauważyć. Chodzi tutaj nie tyle o materiały z których odzież jest wykonana, ale przede wszystkim o krój tej odzieży. W kulturze przyjęło się, że panie noszą ...