Partnerzy

Przyprawy rozgrzewające

Przyprawy rozgrzewające

Zimową porą często na naszych stołach pojawiają się pierniki, a nawet grzańce z piwa lub wina. Ten właściwy smak i aromat nadają im imbir, cynamon i gałka muszkatołowa. Rośliny te rosną w ciepłych krajach. Dawniej toczono o nie walki, dzisiaj zaś są dostępne dla każdego. Najczęściej i chyba najchętniej dodawane są do miodowych delicji. Kiedyś pierniki z dodatkiem miodu były bardzo cenione. Na początku pierniki zawierające miód były bardzo twarde. Z czasem zaczęto dodawać różnego rodzaju środki zmiękczające. Dodaje się również cynamon, goździki i imbir. Z wypieków pierników od dawna słynie Toruń.

Takie aromaty do wypieków można samemu komponować w domu. Najlepiej używać świeżych przypraw. Można je uzyskać poprzez zmielenie ich zaraz przed zastosowaniem. Wówczas aromat będzie bardzo intensywny. Można dodawać tez inne składniki oraz zmieniać ich proporcje. Takie gotowe mieszanki można także kupić prawie w każdym sklepie. Pozwoli to zaoszczędzić nasz cenny czas. Niektóre tego typu przyprawy trzeba stosować zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Są takie przyprawy, które np. nadają się tylko do potraw, a nie można ich używać do napojów.     

Podobne artykuły

Drzwi antywłamaniowe
Drzwi antywłamaniowe są bardzo dobrym rozwiązaniem dla wielu rodzin, szczególnie dla tych, którzy posiadają dużo wartościowych rzeczy w swoich domach i mieszkaniach. Każdy z nas przecież chce chronić przed niepożądanymi osobami swoje rz...
Informatyka – co nam daje?
Dawniej nie było zbyt wielu informatyków na terenie naszego kraju. Jednakże kilka lat temu przyszła na nich wprost moda. Większość młodych ludzi wybierało się na studia informatyczne, a wielu z nich je faktycznie kończyło. Wtedy też pojawiły s...
Jeździectwo
Jeździectwo – sport mało popularny, ale na swój sposób wyjątkowy. Tutaj w głównej mierze niewiele zależy od nas, a już nic od warunków pogodowych. Tutaj do powiedzenia ma najwięcej koń. Tak koń, gdyż jeździectwo to s...
Antybiotyki
Antybiotyki jest to grupa leków wprowadzona do światowej medycyny w pierwszej połowie XX w. Pierwszym antybiotykiem była penicylina, odkryta w 1928 r. przez Aleksandra Flaminga. Jednakże na szeroką skalę antybiotyki zaczęto stosować dopie...
Przyjęcie koktajlowe
Trendy panujące w modzie nakazują nam pewne reguły odnośnie sposobu ubierania się na różne okazje. Inaczej ubierzemy się, wybierając się na wycieczkę ze znajomymi za miasto czy wybierając się w góry a zupełnie inaczej będąc zaproszonym ...